Yrityksen historia

Jo pikkupojasta lähtien on yrittäminen kulkenut vahvasti Pauli Pihkoluoman elämässä mukana. Lapsuus sisarusparven esikoisena Ikaalilaisessa maatalossa opetti tekemään sitkeästi töitä ja jo 9 -vuotiaana hän kaupitteli kalaa ovelta ovelle Eino-vaarin juoksupoikana.

Ensimmäiset mansikantaimet istutettiin Marja-Leenan kotitilalle Juhtimäkeen vuonna 1976. Tuolloin marjat kuljetettiin farmari Volgalla heti aamun poiminnan jälkeen joko Ikaalisten kylpylälle tai Kuruun myyntiin. Marjat myytiin suoraan auton perästä.

Kun mansikkaa oli istutettuna n. kolmen aarin verran, kommentoi Eino Seppä epäilevästi 'Mihinkä te nuo kaikki oikein meinaatte myyrä?'

Vuodesta 1983 alkoi uusi jakso, jolloin mansikkaa istutettiin aiempaa enemmän. Myyntipaikkoina toimivat edelleen kylpylän ja Kurun parkkipaikat. Nyt kuljetuslaatikot vaihtuivat muovisiin ja auton taakse saatiin jo myyntipöytäkin! Hiacen takaluukku toimitti sateensuojan virkaa ja hiljaisemmalla hetkellä saattoi istahtaa auton perään. Myös Leenan maalaamat kyltit olivat aiempaa näyttävämpiä ja taisipa asiakkaiden matkaan lähteä jo käyntikorttejakin.

Talvet kuluivat muissa töissä. Pauli kuljetti Rauman, Euran ja Tampereen kauppoihin perunaa ja muita juureksia. Autotallista löytyi oma pakkaamo. Vuonna 1990 Perusti Marja-Leena kangaskaupan ja verho-ompelimon Huittisiin ja myöhemmin Euraan.

Vuosi 1996 oli ratkaiseva vuosi, jolloin lähistöltä löytyi jo pitkään etsitty isompi tila, jonka maat soveltuivat mansikanviljelyyn. Kahden vuoden peltojen ja rakennusten kunnostamisen jälkeen muuttivat Pauli ja Marja-Leena Särkilammin Marjatilalle ja niin muuttui mansikanviljely heille pääasialliseksi toimeentuloksi. Viljelyalaa lisättiin vähitellen jopa 5 ha:n asti ja lisäksi laitettiin vadelmaa, perunaa, hernettä ja herukoita. Myyntipaikkoja tarvittiin myös luonnolliseti lisää, ja niin vakiintui lähikuntiin uusia myyntipisteitä ja myös torit ja markkinat tulivat tutuiksi.

Vuosi vuodelta on Särkilammin marjatilan pihapiiri, rakennukset ja yritystoiminta kehittyneet ja uudistuneet nykyiseen kuosiinsa. Vuosien varrella on toimintaa laajentaneet maatilamatkailu majoitus- ja ateriapalveluineen sekä viimeisimpänä uudistuksena pihakioski, josta nyt saa myös kahvia.
Keväällä 2012 puhalsivat tilalla jälleen muutosten tuulet kun sukupolvenvaihdoksen myötä edellisten tytär Merita Tasanen perheineen siirtyi luotsaamaan tilaa. Meritan myötä viljely muuttui vähitellen torjunta-aineettomaksi ja uusia palveluja keksittiin... lähikylillä tutuksi tuli mm. kiertävä marja-auto ja marjat sai halutessaan ostaa myös valmiiksi pakastettuna. Tilalla vietettiin myös monet mukavat mansikkaretkipäivät!

Nyt 2020 tila on kuitenkin vaihtanut jälleen omistajaa ja siitä vastaavat jälleen Pauli ja Marja- Leena. Tilalla jatkuu edelleen marjanviljely, joskin mansikan pinta-ala pienenee jatkovuosina. Tilalle istutetut herukat, vadelmat ja pensasmustikat ovat kuitenkin vielä pitkään viljelyssä ja majoitustoiminta jatkuu palvellen lomalaisia ja Seitsemisen kansallispuistossa retkeileviä.