• Mustaherukka

Hemmingin Herukat

 Hemmingin herukat kasvavat keskellä Varsinais- Suomalaisia viljavainioita Nousiaisten Repolan kylässä. Tasasten suku on viljellyt maata vehreässä fatijokilaaksossa jo 1700-luvulta lähtien. Nykyinen sukupolvi on tutkitun tiedon mukaan jo yhdestoista, joten historiaa tältä tilalta löytyy.

Hemmingin tilalla herukan viljely on aloitettu v. 2016 syksyllä istuttamalla ensimmäiset pensaat maukasta Öjebyn- lajiketta. Öjebyn on ohutkuorinen, makea ja mehukas mustaherukka, se sopii erinomaisesti paitsi mehuihin, hilloihin ja hyytelöihin, myös tuorekäyttöön herkuttelumarjaksi. Toisena lajikkeena viljelyssä on hurmaavan makuinen Mikael, joka on Öjebyniä hieman vahvempikuorisempi ja sopii loistavasti pakastukseen irtomarjoina käytettäväksi sekä tuoremarjoilla herkutteluun ja leivontaan. 

Viljelyssä pyrimme käyttämään torjunta-aineita vain välttämättömän tarpeen mukaan... toistaiseksi tarvetta ei ole juuri ollut. Satoaika ajoittuu meillä useimmiten heinäkuun lopulta elokuun puoliväliin, jolloin voi kysyä valmiiksi poimittuja marjoja tai poiminta-aikoja. Marjoja on tulevina vuosina saatavissa myös pakasteena sekä mahdollisesti myös erilaisina jatkojalosteina. Vuoden 2020 sato kuitenkin menetettiin alkukesän yöpakkasissa, joten nyt jäämme odottelemaan seuraavan kesän satoa. Sivuille on tulossa lisää tietoa mustaherukan viljelystä, käyttömahdollisuuksista ja terveellisyydestä.